Fas seyahati
Başkenti Rabat olan ülke Casablanka filmiyle ünlendiğinden en büyük şehri olan Kazablanka başkenti olarak algılanmakta ve bu yanılgı azımsanamayacak kadar yoğunluk göstermektedir.
Krallıklar ile yönetiliyor olması nedeniyle en çok merak ettiğim ülkelerden biriydi ve Fas gezi işlemlerini gerçekleştirerek bu ülkeyi de gezme fırsatına erişmiş bulunuyorum.
Ülkede para birimi olarak Fas dirhemi kullanılıyor ve çoğul olarak ifade edilmesi gerektiği zaman darahim şeklinde telaffuz ediyorlar. Marakeş, Tetouan, Kazablanka gibi şehirler ile bilinen ülkede Arapça ve Fransızca dil hakimiyetini sürdürüyor. Öyle ki burada anlaşabilmek adına bu iki dili konuşabiliyor olmanız gerekiyor. Şanslıysanız Türkçe bilen birilerine denk gelebilirsiniz.
Ülkede Müslümanlığın bir getirisi olarak krallık tarafından da onaylanan bir evlilik durumu mevcut ve isteyenler 4 kadınla evlilik gerçekleştirebiliyor. Burada şart ise kendinden bir önceki kadının buna rıza gösteriyor olması. Ve hatta çok ilginçtir ki eski eşleri yeni gelini hazırlayarak kocasına sunuyor.
Kadınların geneli kapanıyor ve dışarıda peçe kullanarak geziyorlar. Eğer başınızı kapatmaz ve oraya uygun giyinmezseniz sizi dışlayabiliyorlar. Ülkeye gelen turistlerin gelenekleri bozmalarından hoşlanmıyor olacaklar ki bu durumlarda hassasiyet gösteriyorlar. Yahudi yerleşim bölgelerine Mellah deniyor ve her şehirde bunlardan var.
Kadınların özellikle de yüz bölgelerinde dövme seviyor olmaları ile buraya gelip dövme yaptıranlar oldukça fazla. Fas’ta gezi aşamasındaysanız size ilginç gelecek pek çok durumu bir arada bulabilirsiniz.
Ne Zaman Gidilir?
Sıcak iklim kuşağında yer alan bir ülke olmasından dolayı genellikle sıcaktır. Yazlar sıcak kışlar ılık geçer. Yaz aylarının fazla olması nedeniyle kış kısa bir süre boyunca yaşanır. Fas’a ne zaman gidilir sorusuna cevap mart nisan dönemi olarak verilebilir. Yaz boyunca 25 derecelik bir sıcaklığın hâkim olduğu ülkede iç kesimlere doğru sıcak iklim olarak bilinen çöl sıcakları etkilidir.
Ülkemiz ile -3 saatlik zaman farkında bulunan Fas’a tatil amaçlı gitmek istiyorsanız okyanus kıyısında yer alan otellerde konaklayacak şekilde haziran temmuz aylarını da tercih edebilirsiniz.
Fas Mutfağı
Baharat konusunda dünya sıralamasında üstlerde yer alan ülkede, yemeklerde kullandıkları baharatların lezzeti doruğa çıkarması ile harika tatlar ortaya konabiliyor. Buraya geldiğinizde başlangıçta yemekler kokusu itibariyle ağır geliyor fakat sonrasında alışıyorsunuz. Fas mutfağı hakkında hâkimiyeti olmayan kızları evlendirmiyorlar.
Tajin adı verilen yöresel lezzet, Fas mutfağını temsil ediyor ve tüm dünyadan insanlar bu yemeği tatmak için buraya geliyorlar. Kuzu etinden yapılan bu yemek Türk mutfağında yer alan pişirme usulleri gibi yapılıyor ve güveçte yavaş yavaş pişiriliyor.
Brochettes ismi ile bilinen çeşitli et türlerinden şiş halinde pişirilen yemekler de tüm ülkede yaygın olarak sunulmaktadır. Bu yemeği isteğe bağlı olarak kuzu, dana ya da güvercin etinden yapabiliyorlar. Et suyu, nohut ve mercimek ile yapılan Harira çorbası da baharatlarla sunulan bir lezzet olarak denenmesi gerekenler arsında yer alıyor. Ayvalı tavuk yemeği deneyebileceğiniz farklı lezzetler arasında sırada bekliyor.
Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler
Geçmişte yaşamış önemli gezgin İbn-i Batuta’nın mezarı Fas sınırları içerisinde yer alıyor ve gitmeden burayı ziyaret edebilirsiniz. Başkent Rabat’ta yer alan tarihi alanları gezmeden gitmemenizi öneririm. Fas’a gelip baharat almadan gitmek olmaz. Bu nedenle baharatçıların yer aldığı Marakeş’e uğrayıp pazarlık ederek baharat satın almanızı öneriyorum. Kültürel başkent seçilen Fez, görülmesi gereken şahane yerlerden sadece biri.
iki defa casablankaya ugradim milleti cok sicak kanli,bayanlari cok anlayisli,kisaca 4×4 bir ulke,bekarlar icin bulunmaz ulke…pilot748@live.se bayanlarin mesajini beklerim..